HZG 177 Bustier

Prachtig om te zien, pittig om te maken

Ontwerp, realisatie en beschrijving Welmoed Tamminga foto’s Boukje Mulder

Benodigdheden
• Glanzende stof (ongeveer 0,75 m)
• Stevige voeringstof (ongeveer 0,75 m). Deze komt aan de achterkant van de glanzende stof en moet de bustier stevigheid verschaffen.
• Bijpassend garen
• 5 meter lint
• 1 pakje à 40 nestelringen
• Baleinen van 5 mm breed
• Patroonpapier
• Liniaal
• Potlood/pen
• Schaar

Maten
De benodigde maten zijn: de taille, de borstwijdte, heupwijdte, de lengte van taille - heupwijdte en de lengte van de voorkant van de bustier (in dit geval is dat de lengte van borst naar heupen).

Het patroon
1. Neem een groot stuk patroonpapier. De hoogte van dit papier wordt de lengte van de voorkant. De breedte hiervan is de borstwijdte - 5 cm, dit getal delen door 2. Er wordt 5 cm afgetrokken zodat, wanneer de bustier af is, deze nog een opening aan de achterkant heeft voor de lintsluiting.
2. Noteer aan de bovenkant van het papier 'borst' en aan de rechterzijkant 'middenvoor'. In de verdere beschrijving wordt verwezen naar deze 'borst' en 'middenvoor'.
3. Neem het midden van de 'borst' en zet dan 5 cm naar links een punt. Meet dan naar onder 2,5 (bij een A of B cup) of 5 cm (bij een C cup). Zet hier een punt. Dit is punt A. Ga aan het linkereinde van de 'borst' ook 2,5 of 5 cm naar beneden en zet hier een punt. Dit is punt B.
4. Meet vanaf de rechterzijkant op de 'borst' 1/4 van de lengte van de 'borst'. Noteer daar punt C.
5. Teken een lijn van punt C naar punt A en B. Dit wordt de bovenkant van de bustier. 6. De onderkant van het papier heeft betrekking op de heupen. Deze op ongeveer dezelfde manier behandelen als de 'borst'. Neem de heupwijdte - 5 cm, deel dit door 2. Meet dit vanaf rechtsonder naar links. Zet aan het einde punt D.
7. Trek een lijn tussen B en D. Dit is middenachter, noteer dit op het papier.
8. Vanaf rechtsonder op de heuplijn, de afstand taille-heupen meten naar boven toe op de middenvoorlijn en daar een punt zetten. Dit is punt E.
9. Trek vanaf punt E een horizontale lijn naar middenachter. Dit is de taillelijn. Zet waar de taillelijn middenachter raakt een punt. Dit is punt F.
10. Trek een verticale lijn door het midden van het bustierpatroon zoals dat er nu is. Trek door deze twee delen ook een verticale lijn door het midden. Nu is het patroon in vier gelijke delen verdeeld.
11. Bereken het taillegetal. Dit is taille - 5 cm, gedeeld door 2. Deel dit bedrag door 4 (het aantal bustierdelen). Het taillegetal geeft aan hoe groot elk bustierdeel op de taillelijn moet zijn.
12. Meet vanaf punt E het taillegetal naar links op de horizontale taillelijn. Zet daar punt G.
13. Meet vanaf punt F het taillegetal naar rechts op de horizontale taillelijn. Zet daar punt H. 14. Op de overige twee bustiergedeeltes moet in het midden, op de taillelijn, het taillegetal uitgemeten worden. Zet daar in totaal 4 punten. Noem deze I, J, K en L.
15. Trek vanaf punt C met een liniaal een lijn naar punt G. Trek vanaf punt G een lijn naar de heuplijn en zijkant van het bustiergedeelte.
16. Doe hetzelfde met de andere punten. Zo wordt de taille gemaakt.
17. Het bustierpatroon is nu compleet. Knip de delen uit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Het naaien

1. Knip de bustierdelen uit in de glanzende en de voeringstof. Geef elk deel ongeveer 2 cm naadtoeslag. Dit is handig voor het naaien van de baleintunnels. Elk deel dus twee keer uit de beide stoffen. Leg deze delen op elkaar met de verkeerde kanten op elkaar. Naai ze met een rijgsteek op elkaar. Zo verschuiven ze niet tijdens het verdere naaien en worden daardoor behandeld alsof het één stuk stof is.
2. Onthoud of noteer goed welk bustierdeel welk en wat boven is. De delen lijken zo op elkaar dat een fout al snel gemaakt is. Noem de delen middenvoor, zijvoor, zijachter en middenachter.
3. Naai de delen (met de goede kanten op elkaar) aan elkaar. Middenvoor en middenachter moeten niet aan elkaar genaaid worden, dit zijn de sluitingen waar de bustier met een lint gesloten wordt. Pers de naden open.
4. Knip nog twee extra delen van het middenvoor uit de glanzende stof en doe dit ook met middenachter. Naai deze delen met de verkeerde kant op middenvoor en middenachter van de genaaide bustierdelen. Zo worden middenvoor en middenachter netjes afgewerkt. Pers deze naden open en vouw de delen daarna op elkaar en pers ze.
5. De baleintunnels: deze worden gemaakt van de naadtoeslag van de genaaide bustiernaden. Knip één kant van de naadtoeslag korter, tot aan 3 mm bij de naad vandaan. Vouw hierover de andere naadtoeslag dubbel en zorg ervoor dat deze nèt breder is dan de balein. Speld of rijg deze tunnel. Naai de tunnel daarna netjes, want deze is aan de buitenkant goed te zien. In het midden van het middenvoor-bustiergedeelte is in het voorbeeld nog een extra balein geplaatst, zodat de bustier niet rimpelt. Deze baleintunnel kan gemakkelijk genaaid worden door het extra stuk middenvoor bij stap 4. Markeer het midden van het middenvoorgedeelte. Naai hier twee rechte lijnen, zodat deze een tunnel vormen.
6. Naai bij middenachter een tunnel door 1 cm vanaf de middenachternaad te naaien. Zo kan er middenachter ook een balein komen.
7. Meet op de bustiergedeeltes hoe lang de baleinen moeten worden en knip deze op de juiste maat. Stop ze in de baleintunnels. Zorg ervoor dat ze niet helemaal tot de boven- en onderrand komen, aangezien dit het naaien ernaast erg moeilijk maakt.

8. Het grootste gedeelte van de bustier is nu af, maar de afwerking van de boven- en onderrand moet nog. Hier is het gedaan door een 5 cm breed stuk stof te nemen en dat met de verkeerde kanten op elkaar aan de randen van de bustier te naaien. Pers de naad open en vouw deze naar de verkeerde kant van de bustier. Naai de zijkanten van deze 5 cm rand aan het middenvoor- en middenachterdeel met de hand onzichtbaar vast.

9. Tijd voor de nestelringen. Aan de voorkant komen er 11 per kant en achter komen er 9 of 10. Natuurlijk mogen het er ook meer of minder zijn. Meet zorgvuldig de plaatsing van de nestels op de bustier uit. Zorg ervoor dat de plaatsing op beide bustiergedeelte hetzelfde is! Volg de instructies op de verpakking voor het aanbrengen van de nestelringen.
10. Rijg de linten door de nestelringen.

AddThis Social Bookmark Button
AddThis Social Bookmark Button

Nu in HZG 200:

Crafts Council bemiddelt Nederlands erfgoed naar Parijse catwalk* Retro plaid wordt stoere hippe eyecatcher en nog veel meer....
En verder: een overzicht van actuele tentoonstellingen, uitdagende workshops en textielevenementen.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws op handwerkgebied en van HZG? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!

E-mailadres:

HZG en evenementen

Expositie Quiltersgilde, 6 tot en met 10 september, de Laurentiuskerk of Grote Kerk in Alkmaar.

Zie: www.quiltersgilde.nl