Holst Garn Supersoft versus Shetlandgaren (I)

Eén van de populairste garens van Wol & Co uit Zaandaam is Holst Garn Supersoft. Dat is ook terecht, aldus Ineke Spijker van Wol & Co. Zij gaat in 3 delen in op de vraag of dit garen geschikt is voor de techniek van het inbreien.

"We hebben ongeveer 60 kleuren van dit 100% wollen garen, je kunt vanaf 10 gram kopen en de prijs is ook erg prettig. Een ideaal garen voor een Fair Isle project dus. Op beurzen krijgen we altijd veel vragen over wollen garens waarmee je in kunt breien (Fair Isle of jacquard breiwerk). Veel mensen hebben het idee dat je alleen in kunt breien met het zogenoemde Shetlandgaren.

Maar welke eigenschappen moet een garen nou eigenlijk hebben om geschikt te zijn voor inbreien? En hoe zit het dan met Supersoft van Holst Garn? We geven hier een kleine toelichting en hopen je zo enthousiast te maken voor dit garen.

Wel of geen wol?
Wanneer je inbreit met verschillende kleuren, neem je tijdens het breien de draad waar je niet mee breit mee achter het werk. Deze draad wil je aan de goede kant van het breiwerk natuurlijk niet zien. Als je nou met een glad garen breit, blijft er een kleine ruimte zitten tussen de steken. Ook na wassen blijft dit zo. Hierdoor kun je de draden achter het werk soms door zien schemeren aan de voorkant van het werk.

Voor inbreien wil je dus een wat ruwer garen hebben. Een wollen draad is hiervoor heel geschikt. Wol komt van het schaap en net als de menselijke haar heeft het schapenhaar schubben. Deze schubben zijn aan de onderkant 'gerafeld'. Deze rafels zorgen er voor dat de schubben en daardoor de draad en daardoor de steken van het breiwerk wat in elkaar haken. Hierdoor is er haast geen ruimte tussen de steken en zie je de draden achter het breiwerk niet."

wolenco.nl

Naar deel 2.

AddThis Social Bookmark Button
AddThis Social Bookmark Button

Nu in HZG 200:

Crafts Council bemiddelt Nederlands erfgoed naar Parijse catwalk* Retro plaid wordt stoere hippe eyecatcher en nog veel meer....
En verder: een overzicht van actuele tentoonstellingen, uitdagende workshops en textielevenementen.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws op handwerkgebied en van HZG? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!

E-mailadres:

HZG en evenementen

Expositie Quiltersgilde, 6 tot en met 10 september, de Laurentiuskerk of Grote Kerk in Alkmaar.

Zie: www.quiltersgilde.nl