Holst Garn Supersoft versus Shetlandgaren (II)

Eén van de populairste garens van Wol & Co uit Zaandaam is Holst Garn Supersoft. Dat is ook terecht, aldus Ineke Spijker van Wol & Co. Vorige keer noemde zij dat met name garens van wol geschikt zijn voor inbreien. In dit tweede deel gaat zij in op de invloed van bewerkte wol en garens op het inbreien.

"Verder bepaalt ook de bewerking van de wol of het garen meer of minder geschikt zal zijn voor inbreien. De eerdere beschreven eigenschap van wollen haren/draden om in elkaar te haken is soms ook lastig. Want wanneer je een wollen garen lekker warm en met veel zeep wast, vervilt het. De schubben van de haren haken dan zo sterk in elkaar dat ze niet meer los kunnen.

Om wol toch wasmachinebestendig te maken, behandelen veel garenfabrikanten hun wol met chemische stoffen waarmee de rafels van de haarschubben afgerond worden. Het garen zal niet meer vervilten in de wasmachine. Dat wordt ook wel superwash genoemd. Dit is handig voor een sok, maar minder handig als je juist de 'hakende' eigenschap van wol wilt gebruiken voor het inbreien. Voor deze techniek gebruik je dus liever geen chemisch bewerkt garen.

Gekamd of gekaard?
Ook de bewerking van de wol voordat het gesponnen wordt is van belang voor het garen dat er uiteindelijk op de bol zit. Voordat wol wordt gesponnen, wordt het gekamd of gekaard. De wol die wordt gebruikt voor het maken van garen bestaat uit langere en kortere vezels. Gekamd garen (kamgaren) is gesponnen van vezels die, de naam zegt het al, gekamd zijn. Door dit kammen verdwijnen de korte haren uit de wol en de vezels liggen allemaal in dezelfde richting. Het garen voelt zacht en glad aan.

In gekaard garen zitten de korte haren nog wel. Deze korte haren in het garen liggen niet netjes naast elkaar, maar kriskras door elkaar. Het garen voelt hierdoor ook wat ruwer aan. Vooral na het wassen en opspannen van een project dat gebreid is van gekaard garen zie je dit goed. De korte haren liggen alle kanten op en het garen bolt op en de ruimte tussen de steken wordt opgevuld door de korte haren. Het breisel wordt mooi dicht.

Op de foto van de kerstbal zie je het opbollen (in het Engels heet dat 'bloomen') goed. De draad ziet er lekker wollig uit doordat de korte vezels alle kanten opstaan."

wolenco.nl

Volgende keer meer.

AddThis Social Bookmark Button
AddThis Social Bookmark Button

Nu in HZG 200:

Crafts Council bemiddelt Nederlands erfgoed naar Parijse catwalk* Retro plaid wordt stoere hippe eyecatcher en nog veel meer....
En verder: een overzicht van actuele tentoonstellingen, uitdagende workshops en textielevenementen.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws op handwerkgebied en van HZG? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!

E-mailadres:

HZG en evenementen

Expositie Quiltersgilde, 6 tot en met 10 september, de Laurentiuskerk of Grote Kerk in Alkmaar.

Zie: www.quiltersgilde.nl