Holst Garn Supersoft versus Shetlandgaren (III)

Eén van de populairste garens van Wol & Co uit Zaandaam is Holst Garn Supersoft. Dat is ook terecht, aldus Ineke Spijker van Wol & Co. Vorige keer noemde zij dat met name gekaarde, onbehandelde garens geschikt zijn voor inbreien. In dit derde en laatste deel gaat zij in op de naamgeving van Shetlandgaren en Native Shetland garen.

"Dan nog even het 'Shetland' in Shetlandgaren. Garen mag alleen zo heten als het afkomstig is van Shetlandschapen. Deze schapen worden natuurlijk op de Shetlandeilanden gehouden en ook vanuit de Verenigde Staten komt Shetlandgaren. Alleen het Shetlandgaren dat ook echt van de Shetlandeilanden komt, mag zich Native Shetland Yarn noemen.

Voor inbreien maakt het dus eigenlijk niet uit of het garen echt van een Shetlandschaap komt. Het maakt wel uit welke eigenschappen de wol heeft waarmee je breit. Je wilt dus het liefst een wollen gekaard garen dat niet behandeld is om in de wasmachine te kunnen.

Supersoft van Holst Garn is een 100% wollen, gekaard garen van niet-Shetlandschapen. Het is dus een prima garen voor Fair Isle breiwerken en is een 'Shetlandachtig' garen. Je vindt alle kleuren en informatie in de winkel en in de webshop van Wol & Co."

Bronnen
Clara Parkes. The Knitter’s Book of Wool. New York: Potter Craft, 2009.
Clara Parkes. The Knitter’s Book of Yarn. New York: Potter Craft, 2007.
Betty Stikkers & Diderica Westerveld (red.). Wol in Nederland. Handboek voor Fokkers en Gebruikers. VSS& WOOLS.NU, 2014 (4e druk). www.bbc.com
www.shetland-sheep.org.uk

wolenco.nl

AddThis Social Bookmark Button
AddThis Social Bookmark Button

Nu in HZG 200:

Crafts Council bemiddelt Nederlands erfgoed naar Parijse catwalk* Retro plaid wordt stoere hippe eyecatcher en nog veel meer....
En verder: een overzicht van actuele tentoonstellingen, uitdagende workshops en textielevenementen.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws op handwerkgebied en van HZG? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!

E-mailadres:

HZG en evenementen

Expositie Quiltersgilde, 6 tot en met 10 september, de Laurentiuskerk of Grote Kerk in Alkmaar.

Zie: www.quiltersgilde.nl