Geen evenementen

Een ongebruikelijke combinatie: vilt en porselein

Een ongebruikelijke combinatie: vilt en porselein. Het hield viltdesigner Esther Valk en porseleinschilder Ilona Heimann niet tegen om samen te exposeren. Hun werk is te zien in ‘t Oude Raadhuis in Beek en Donk, van 1 oktober t/m 23 oktober 2016. Beide kunstenaars exposeerden hier eerder en tonen nieuw werk, zoals viltschilderijen met ledverlichting en vazen in kraswerk met luster.

Ilona Heimann beschildert porselein, schalen, borden vazen, tegels etc. Vaak werkt ze met thema’s zoals Japanse of Chinese motieven. Ze schildert zowel in zwart-wit als kleur, zoals haar borden in Art Deco stijl en Oud Hollands Plateel.

Nieuw zijn de vazen in kraswerk met luster, wat een bijzonder effect geeft. Ilona Heimann maakte jaren geleden kennis met het porselein schilderen. Zij beschildert geglazuurd porselein met opglazuurverf. De contouren van het motief word getekend met een kroontjespen en in de oven op 840 graden ingebrand, daarna word het met penseel ingekleurd en weer ingebrand. Voor mooie diepe kleuren zijn er meerdere lagen verf – en branden in de oven nodig. Bij het kraswerk wordt het motief niet getekend maar uitgekrast, waarna het wordt gebrand. Dan schildert ze het geheel met Irisluster, zodat het motief mat-wit blijft, terwijl de uitgekraste delen hoogglanzend worden, met een parelmoer effect.

Esther Valk studeerde aan de Design Academy. Ze werkt al jaren met vilt en maakt leren tassen in eigen atelier. Uitgangspunt voor haar viltwerk zijn natuurlijke materialen en kleur, gebaseerd op de natuur. Wol wordt ook zelf geverfd met natuurlijke materialen. Bij de realisatie wordt ze bijgestaan door haar assistente Mirjam de Vries. Esther Valk heeft haar viltwerk de laatste jaren inhoudelijk en technisch verder ontwikkeld. Ze maakt autonome objecten en toegepaste interieurproducten. Op de expositie zijn drie enorme hangende kelken en zaden te zien, evenals wand- en vloertapijten. De serie ‘De droom van de astronoom’ bestaat uit drie viltschilderijen met ledverlichting.

Nieuw zijn ook vilten lampen, die ze samen met technicus Rob Alferink ontwikkelde. Recent realiseerde een idee waar ze al langer mee speelt: wandpanelen waarmee wisselende composities kunnen worden gemaakt. Samen met haar stagiaire Marijn Boonman ontstond een nieuw concept voor een tas, die hier voor het eerst wordt getoond.

Voor aanvullende informatie en foto’s kunt u contact opnemen met Ilona Heimann Telefoon: 06-53729799 e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. www.ilonaheimann.nl Esther Valk Telefoon: 06-40042043 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. www.esthervalkdesign.nl


U bent van harte uitgenodigd om de expositie te bezoeken: ‘t Oude Raadhuis Heuvelplein 8, 5741 JK Beek en Donk www.ouderaadhuis.nl. ’t Oude Raadhuis geopend op zaterdag en zondag, van 14–17 uur. De entree is gratis.

AddThis Social Bookmark Button
AddThis Social Bookmark Button

Nu in HZG 200:

Crafts Council bemiddelt Nederlands erfgoed naar Parijse catwalk* Retro plaid wordt stoere hippe eyecatcher en nog veel meer....
En verder: een overzicht van actuele tentoonstellingen, uitdagende workshops en textielevenementen.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws op handwerkgebied en van HZG? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!

E-mailadres:

HZG en evenementen

Expositie Quiltersgilde, 6 tot en met 10 september, de Laurentiuskerk of Grote Kerk in Alkmaar.

Zie: www.quiltersgilde.nl