De geschiedenis van HZG

Hoe het begon

Het eerste nummer van Handwerken zonder Grenzen verscheen in september 1978. Nu, zo’n 35 jaar later, zijn er 179 nummers verschenen. In eerdere edities (HZG 125 en 175) hebben uitgebreide artikelen gestaan over Henriette en Henk Beukers, het echtpaar dat Handwerken zonder Grenzen oprichtte.

Ariadne

Als er ergens van de kracht van een team gesproken kan worden, dan is dat het geval bij Henriette en Henk Beukers. Beiden waren creatief: Henk deed de richting grafische vormgeving aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen. Henriette volgde al op haar 14de een modeopleiding aan diezelfde academie en behaalde tevens haar kleermakersdiploma aan de Rotterdamse Snijschool. Vervolgens rolde Henriette het schrijversvak in. Vanaf 1963 hebben Henriette en Henk samen 13 jaar de hoofdredactie van Ariadne gevormd.

Handwerken zonder Grenzen

Na deze uiterst succesvolle samenwerking bij Ariadne vroeg de uitgever hen een nieuw project te ontwikkelen. Zowel Henk als Henriette wilde weer een tijdschrift gaan maken, uiteraard met een andere opzet dan Ariadne. Hun denkwerk resulteerde in Handwerken zonder Grenzen, dat vijf keer per jaar uitkwam. Door het cultuurhistorische element ervan en doordat het werd geschreven met veel kennis van zaken over handwerken in de breedste zin, werd het een zeer onderscheidend blad; uniek in Nederland!

Een nieuw begin

In 2002 besloten Henk en Henriette dat ze eind 2004 met het blad wilden stoppen. Ze vonden dat een mooi moment om het geheel af te ronden. Margreet Beemsterboer nam in 2003 de hoofdredactie voor haar rekening en Henriette en Henk bouwden vanaf dat moment hun werkzaamheden af. Het februarinummer van 2003 was de laatste Handwerken zonder Grenzen met het toen bekende, geborduurde wereldbolletje op de cover. Het blad kreeg een nieuwe eigenaar, een nieuwe redactie en een nieuw gezicht.

(De uitgebreide versie van dit artikel is verschenen in het jubileumnummer HZG 175, onder de titel 'Henriette Beukers. Ongeëvenaard qua kennis en handvaardigheid' door Boukje Mulder.)

Nummers nabestellen?

Genieten van eerdere HZG-nummers In 35 jaar tijd zijn er veel mooie edities verschenen. Wilt u oudere nummers nabestellen? Dat kan hier. Nummers die zijn verschenen na [jaartal] zijn via ons te bestellen, maar gelukkig zijn er abonnees die om welke reden dan ook hun oude exemplaren van voor dit jaar aanbieden. De redactie brengt u in HZG of via de website op de hoogte van het aanbod.

AddThis Social Bookmark Button
AddThis Social Bookmark Button

Nu in HZG 200:

Crafts Council bemiddelt Nederlands erfgoed naar Parijse catwalk* Retro plaid wordt stoere hippe eyecatcher en nog veel meer....
En verder: een overzicht van actuele tentoonstellingen, uitdagende workshops en textielevenementen.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws op handwerkgebied en van HZG? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!

E-mailadres:

HZG en evenementen

Expositie Quiltersgilde, 6 tot en met 10 september, de Laurentiuskerk of Grote Kerk in Alkmaar.

Zie: www.quiltersgilde.nl