Filter
 • Wegens succes nu wekelijkse nieuwsbrief van HZG!

  Graag willen wij u er op attenderen dat onze tweewekelijkse nieuwsbrief vanaf nu iedere week gaat verschijnen. De afgelopen maanden hebben we veel nieuwe aanmeldingen mogen ontvangen waar we ontzettend blij mee zijn!

 • De Dode Zeerollen in het Drents Museum in Assen

  Weliswaar geen textieltentoonstelling, maar zo ongelooflijk de moeite waard! En zijn trouwens wel textielresten te zien uit de tweede eeuw voor Chr. tot de eerste eeuw na Chr. Fascinerende overblijfselen uit en rond de nederzetting van Qumran (Judea), zoals die van een tuniek waarin een skelet van een kind was gewikkeld. Ook een bol ongeverfde linnen draden, gevonden in een leren flacon waar zich vijftien brieven bevonden van Bar Kokhba, de leider van de opstand in 132-135 n. Chr.

  Dit is slechts een heel klein gedeelte van een unieke archeologische tentoonstelling. Van de tussen 1947 en 1957 ontdekte rollen zijn zestien fragmenten door de Israël Antiquities Authority aan het Drents Museum uitgeleend. Mee door de inzet van de meest moderne audiovisuele middelen is deze expositie een ongekende belevenis, je loopt mee de grotten in, je hoort de Bedoeïenen praten en je ziet de Romeinse soldaten in vol ornaat. De tentoonstelling, die in samenwerking met het Qumran Instituut in Groningen is gemaakt, loopt t/m 5 januari 2014.

  www.drentsmuseum.nl
  www.rug.nl/research/centre-for-regligious-studies/qumran-institute

 • De stof bij de naam noemen

  Een impressie van het Textielsymposium.

  Op donderdag 14 november vond in Amersfoort het najaarssymposium plaats met als thema 'De stof bij de naam noemen'. Talloze hedendaagse en historische stofbenamingen passeerden de revue en steeds opnieuw volgde de conclusie dat dit een heel gecompliceerde materie is. Ook bijzonder intrigerend: bestaan textielen met namen als kalemink, luster, saai of baai nog steeds? Bij het raadplegen van historische woordenboeken daarover krijg je vaak geen exacte beschrijving, we moeten het dikwijls doen met aanwijzingen in een bepaalde richting.

  'Hoe meer we weten hoe meer we ons realiseren dan we maar weinig weten', was dan ook de verzuchting van dagvoorzitter Gieneke Arnolli. Zijzelf vertelde over Joost Hiddes Halbersma, één van de Friese gebroeders Halbertsma die in de 19e eeuw een Hindelopers stalenboekje had gemaakt. De bonte Hindeloper stoffen, de ‘Indiennes’, ooit door de VOC meegebracht, hadden fraaie, met Fries doorspekte namen gekregen.

  Een interessante dag met een boeiend programma en een perfecte gelegenheid tot het aanhalen van textielcontacten.

  Het volgende Textielsymposium vindt plaats op 17 april 2014 in Amersfoort. Het thema is dan 'Verborgen textielcollecties'.
  Meer informatie via www.textielcommissie.nl

 • Vooruitblik HZG 180

  Nog een maand en dan is de nieuwe HZG weer verkrijgbaar. Een greep uit de gevarieerde inhoud:

  - Een interview met historisch kostuumontwerper Rien Bekkers.
  - Het eerste deel van een serie over Indiaas textiel.
  - Goudborduren met Margaret Lee.
  - Op zoek naar textiel in het nieuwe Rijksmuseum.
  - Textielkunst van Sybrecht Bosker (zie afb.); inclusief een bijzonder werkstuk.
  - John Hopper over de inspiratie van Russische klederdrachten op illustraties.
  - Een kerstgroepje om te breien, een engel om te vilten, hoesjes om te versieren;
  en … een bijzondere outfit voor de feestdagen. Om zelf te maken.

   

  HZG 180 ligt rond 13 december in de winkel!

AddThis Social Bookmark Button

Nu in HZG 200:

Crafts Council bemiddelt Nederlands erfgoed naar Parijse catwalk* Retro plaid wordt stoere hippe eyecatcher en nog veel meer....
En verder: een overzicht van actuele tentoonstellingen, uitdagende workshops en textielevenementen.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws op handwerkgebied en van HZG? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!

E-mailadres:

HZG en evenementen

Expositie Quiltersgilde, 6 tot en met 10 september, de Laurentiuskerk of Grote Kerk in Alkmaar.

Zie: www.quiltersgilde.nl