Filter
 • HZG 187 is verkrijgbaar!

  Eind januari is het eerste nummer van HZG van 2015 verschenen. HZG 187 bevat weer een keur aan interviews met textielkunstenaars en textielgerelateerde artikelen.

  Wij besteden speciale aandacht aan het nieuwe boek van Henriette Beukers, die met haar man aan de wieg stond van ons magazine en meer dan vijfentwintig jaar de hoofdredactie voerde. In Rondom Textiel deelt zij haar bijzonder uitgebreide textielkennis met de textielgeïnteresseerden van nu.

  U leest over de japonnen en kostuums die te zien zijn tot en met 22 maart op de succesvolle tentoonstelling 'Romantische Mode' in het Gemeentemuseum Den Haag met aansluitend informatie over het borduurwerk daarvan en de bijpassende juwelen.

 • Doe mee met de HZG handwerkwedstrijd!

  Doe mee met onze leuke handwerkwedstrijd! Het thema is: 'In en om het huis'. U kunt uw eigengemaakte creatie nog insturen tot en met 5 februari. Voor de winnaars zijn er mooie prijzen, aangeboden door De Schapekop, Wolstudio Fochteloo, de Golden Haand en Blomsterstuga.

  Zoekend naar een thema voor een handwerkwedstrijd was er één die de voltallige redactie aansprak: in en rond het huis. Dat is een breed terrein en wij hopen dat u er enthousiast mee aan de slag gaat.

 • De wandtapijten van Inger Johanne Rasmussen

  De wandtapijten van de Noorse Inger Johanne Rasmussen zijn buitengewoon mooi, maar haar werk is meer dan alleen schoonheid en techniek. De tapijten vertellen verhalen en roepen herinneringen en gevoelens op. "Het enige gevoel dat ik niet kan weergeven is boosheid."

  Bekijk hier het filmpje over het werk van Inger Johanne Rasmussen met Engelse ondertiteling.
  Hierin is goed te zien hoe Inger haar wandkleden maakt.

 • HZG 181 komt eraan!

  Rond 30 januari verschijnt HZG nummer 181.

  In dit nummer staat een artikel over de in de buurt van Qumran, Israël, gevonden textielrestanten uit de eerste eeuw n. Chr. In de grotten rond Qumran (nu een ruïne) zijn in de jaren 1947-1956 de zogenaamde Dode Zeerollen uit die tijd gevonden, op gelooide huiden geschreven teksten. Het kon haast niet anders of er moesten ook kledingresten gevonden worden. Dat bleek inderdaad het geval, hoe schamel dan ook.

  Via de hieraan gewijde tentoonstelling in het Drents Museum werd de redactie geattendeerd op een interessant promotieonderzoek: de aanwezigheid van textiel in Transjordanië uit het ijzertijdperk is aan de hand van 1480 gevonden weefgewichten en summiere textielfragmentjes vastgesteld. In de loop van het jaar zal hierover een artikel uit de eerste hand verschijnen.

  Wat kunt u verder verwachten?

 • Rien Bekkers in De Rode Hoed

  Bijzondere presentatie van Rien Bekkers, historisch kostuumontwerper, in De Rode Hoed, Amsterdam

  In HZG nr. 180 stond een artikel over de fabuleuze creaties van deze internationaal bekende ontwerper van historische kostuums. Mocht u met eigen ogen voorbeelden daarvan willen zien: op 14 maart is de première van Lucia di Lammermoor van Donizetti, uitgevoerd door de Nederlandse Opera in het Amsterdamse Muziektheater. Alle kostuums zijn van Rien Bekkers.

  Het afgelopen jaar was er een zeer succesvolle tentoonstelling van zijn recente werk 'Dutch Shakespeare Dreams' in het Bachroesjin Theatermuseum in Moskou.

  Om u in de gelegenheid te stellen in de prettige ambiance van een besloten gezelschap met het werk en de persoon van deze fantastische ontwerper kennis te maken, hebben wij een presentatie georganiseerd:

 • Handwerkbeurs Zwolle

  Donderdag 13 februari t/m zondag 16 februari vinden de Handwerkbeursdagen plaats. Tijdens deze 11e Zwolle-editie, die plaatsvindt in de IJsselhallen, kunt u genieten van vele stands op het gebied van verschillende handwerk- en textieltechnieken zoals borduren, breien, patchwork en quilten, vilt, naai- en borduurmachines, hardanger, kantklossen, kralen en veel meer. Verder zijn er diverse activiteiten zoals vele workshops en demonstraties.

  Ook HZG zal hier met een stand aanwezig zijn.
  Het standnummer is 238.
  Waar u onze stand kunt vinden, ziet u op de plattegrond.

 • Workshop Engelse paddingtechniek

  Tijdens de eendaagse workshop met het thema ‘Floriade, een feest van kleur’ kunt u kennis maken met deze speciale techniek.

  Marianne Verhulst, docent Textiel bij De Aleph in Drunen u zal daarin begeleiden.
  In HZG 175 is een boeiend artikel verschenen over haar werk.
 • Workshop van Anna Maria Salehar

  De naar aanleiding van het artikel ‘Van needlepoint naar needlepaint’ (HZG 174) georganiseerde workshop gaat door: 12 februari en 7 maart.

  Er is nog een beperkt aantal plaatsen, als u mee wilt doen stuur dan een mail naar Boukje.mulder@handwerkenzondergrenzen.nl

 • Uitnodiging HZG rondleiding ‘Een kwestie van stand’, Hoorn

  kwestie-van-standDe tentoonstelling toont een bijzondere collectie: 36 borduurwerken uit de periode 1750-1825. Allemaal in Hoorn gemaakt door dochters van regentenfamilies. Er komen op deze doeken motieven voor die elders in Nederland niet op vergelijkbare doeken aangetroffen zijn. Ook zijn er hele verrassende steken gebruikt, die evenmin niet of nauwelijks elders voorkomen.
 • Blue Jeans

  Als u meer wilt weten over de band die de Nederlander in de afgelopen 350 jaar heeft opgebouwd met zijn spijkerbroek, dan kunt u in Utrecht terecht. Het gaat over innovatieve jeansmerken, ambachtelijke jeansmakers en hartstochtelijke spijkerbroekdragers. Genoeg stof om u in het blauw onder te dompelen.

 • Hand Made

  Met als ondertitel ‘Lang leve het ambacht’ is er op deze expositie ruimte voor handgemaakte producten en ambachtelijke technieken.

  Er zijn ruim 50 objecten te zien uit vroeger tijden maar ook van hedendaagse ontwerpers die deze technieken toepassen.

  Naast de expositie zijn er ook demonstraties en workshops gepland.

 • Textielreis Zweden

  11 t/m 19 juni 2013
  Negendaagse textielreis Zweden naar Stockholm, Hälsingeland en Siljan

  In samenwerking met Handwerken zonder Grenzen organiseert Voyage & Culture een negendaagse textielreis naar Zweden, het land van weidse en open vlaktes, golvende landschappen en uitgestrekte bossen. Zweden heeft echter meer dan alleen natuur: al jaren kent het een traditie in het ontwerpen van meubels en architectuur, maar bijvoorbeeld ook in ontwerp en productie van textiel. Hiermee sluit het design zich aan bij de Scandinavische traditie. Op de natuur geïnspireerde vormen en natuurlijke materialen zijn van hoge kwaliteit. We brengen o.a. bezoeken aan weeffabrieken, ateliers en tijdens de reis zullen wij ook een aantal workshops volgen.

AddThis Social Bookmark Button

Nu in HZG 200:

Crafts Council bemiddelt Nederlands erfgoed naar Parijse catwalk* Retro plaid wordt stoere hippe eyecatcher en nog veel meer....
En verder: een overzicht van actuele tentoonstellingen, uitdagende workshops en textielevenementen.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws op handwerkgebied en van HZG? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!

E-mailadres:

HZG en evenementen

Expositie Quiltersgilde, 6 tot en met 10 september, de Laurentiuskerk of Grote Kerk in Alkmaar.

Zie: www.quiltersgilde.nl